Gyakorlatok betűtévesztőknek

A diszlexiás gyerekek közül sokan tévesztik azokat a betűket, amelyek valamilyen szempontból hasonlítanak egymásra. Ezt homogén gátlásnak nevezik.

Ez a hasonlóság lehet vizuális (pl.: b-d; f-t; n-m; n-h), lehet fonetikai, ami azt jelenti, hogy a hangokhoz tartozó artikulációs mozgások és az általuk létrehozott hangok hangzása hasonlít egymásra (pl.: g-k; p-t; sz-s).

Néhány betűnél egyaránt megfigyelhetünk vizuális és fonetikai hasonlóságot (pl.: b-d; m-n).

A hasonlóságon alapuló betűtévesztések oka a homogén gátlás. Ez azt jelenti, hogy a már említett szempontok alapján hasonló elemek akadályozzák a tanulást. A hasonló dolgok könnyebben cserélhetők fel, téveszthetők össze egymással, ezért nehezebb megtanulni, de könnyebb elfelejteni azokat.

A betűtanításkor a homogén gátlás elkerülése miatt ügyelni kell arra, hogy a vizuális és a fonetikai hasonlóságon alapuló betűket egymástól időben távol tanulják a gyerekek. A homogén gátláson alapuló betű-pár egyik elemét jól begyakoroltatjuk, és csak ezután tanítjuk meg a másik betűt. Így például a d- betű megtanulása, készség szintre fejlesztése után több hét is eltelhet, amíg sorra kerül a b- betű. Amikor a d- betűt tanuljuk, nem olvastatunk b-betűt tartalmazó szavakat, mert így csak összekevernénk a gyereket. Ha már mindkét betűt biztosan használja, akkor érdemes olyan szószedeteket, szósorokat összeállítani, amelyekben a b és d is szerepel.

Akár otthon gyakorolunk, akár az iskolában, ejtsük is ki a hangokat. Így könnyebben társul a betű a hanghoz, távolabb kerül a hasonló betű vagy hang egymástól. A különbségek megállapítása, hangsúlyozása segít az elkülönítésben, az egyedi jellemzők memorizálásában.

Példák-szószedetek a d és a b betű tanulására:

d

ad de
adu adó ide oda
díj kád had dísz
lúd vad tud edz
tüdő dara dugó láda
mond kard dőlt hord
marad divat ladik hódít
kandúr doktor csorda rendőr

b

bő bú
bab bók láb hab
bele bika liba boka
suba bánya bibi bábu
bújik bánik bízik hibás
bádog beteg toboz kabát
ibolya uborka tambura

d-b

dob báj dal bír dől
baba duci béke védő
doboz bödön bádog bácsi
domb bont dönt
madár kóbor derül béget
labda bodza gomba rozsda