Helyi "poroszos", vagy távolabbi Waldorf iskola?

Tisztelt Pusztai Éva!

Nagy dilemmában vagyok. Kisfiam szeptemberben kezdené az iskolát, és én két megoldás között hezitálok.

Nemrégen vetettük meg a lábunkat egy vidéki városban, és a gyerek eddig Waldorf óvodába járt Budapesten. Ezen a költözés után sem változtattunk, de most eljött az iskolaválasztás ideje.. Ha továbbra is maradnánk a Waldorf módszernél (ami bevált neki és nekünk is) akkor további 8-12 évig naponta ingázhatna, az otthona és Budapest között. Kocsival az iskola 20 perc oda, de tömegközlekedéssel nagyon körülményes, 1 és egy negyed órás út oda, és vissza ugyanennyi. Szóval rengeteg idő menne el az utazásra. (Ha ez az alternatívát választjuk, úgy csak a kocsis megoldás működhet.) A helyzetet bonyolítja, hogy éppen most vagyunk túl az építkezésen, szóval egészen biztos nem költözünk egy darabig.

Ha viszont az egyetlen helyi iskolát választjuk, az csak gyalog 20 perc, önállóan tud jönni menni később, és az osztálytársak itt lesznek a faluban. Az itteni iskola egyébként nagyon hagyományos, nem éppen gyermekcentrikus, számomra kicsit poroszos. A fiam rendkívül kreatív és érzékeny, de nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott, nem túl mozgékony, igazából mindkettőben megállná a helyét, na de milyen áron?

Nem tudom, mivel teszek jobbat neki, ha hozom-viszem mindig (ciki lehet egy tininek), vagy ha nem bonyolítom a dolgot, és jár a legközelebbibe "én is kibírtam, mégis ember lett belőlem" alapon.

Bízva válaszában, 
Üdözlettel: Zita

Kedves Zita!

A sok felgyülemlett levél miatt kicsit késve válaszolok, amiért elnézését kérem. Ha még aktuális a kérdés, akkor szerintem a gyerek lelki stabilitása legyen a mérleg nyelve. Ha mint írja „nyugodt és kiegyensúlyozott, nem túl mozgékony” , akkor talán több érv szól a helyi iskola mellett. A napi egy órás, sok éven át tartó autózás általában eléggé igénybe veszi a gyereket, és a családot is. Az ingázó gyerek nem integrálódik a helyi közösségbe, a barátai a távoli iskolában lesznek stb. Ha nagyon gáznak bizonyul a helyi iskola, még egy év után is lehet váltani.

Minden jót kívánok és szerencsét a döntésükhözJ))

Üdvözlettel:
dr. Pusztai Éva