Mindjárt becsengetnek

A szokottnál több izgalommal jár az idei iskolakezdés. A közoktatásban az óvodától az érettségiig szinte minden megváltozik, igaz nem azonnal, hanem fokozatosan az elkövetkező két évben. A felsőoktatásban, ha lehet még drasztikusabb átalakulás várható, ráadásul ennek részleteit még senki nem ismeri.  Mindez súlyos gazdasági helyzetben szakad ránk, a reálbér csökkenése, évek óta igen magas munkanélküliség közepette. Az iskolakezdés költségei folyamatosan emelkednek, miközben egyre többen szegényednek el, szakadnak le. Ráadásul ezekben a családokban jóval magasabb az átlagos gyerekszám, mint a jobban keresőknél. Sok pedagógus tart attól, nem alaptalanul, hogy rövidesen elveszíti az állását, de a többieknek is mást, máshogy, más feltételek közepette kell tanítani.

A közoktatás gyökeres átalakítása remélhetőleg orvosolja a valós iskolai problémák legalább némelyikét, de félő, hogy legalább annyi újat is létrehoz. Akárhogy is, most ez a realitás, ehhez kell alkalmazkodni – amennyire lehet.

 


De mi lesz mindeközben a gyerekekkel, akik mégiscsak a főszereplői – kellene, hogy legyenek – ennek a történetnek? Az egyfolytában a jövőjükért aggódó pedagógusok és a sok okból frusztrált szülők nagy kárt tehet tehetnek a gyerekekben. Ami az iskolában történik, azt a jelek szerint alig tudjuk befolyásolni, de a saját szülői reakciónkat szabadon megválaszthatjuk. A gyerek alkalmazkodóképessége szinte végtelen, feltéve, hogy otthon biztos hátországa van, ha szülei nem borítják rá nap mint nap, gondolkodás  nélkül a bennük felgyülemlett mégoly indokolt aggodalmat vagy dühöt. Természetesen mindig igazat kell mondani a gyereknek, de nem mindegy, hogyan tesszük ezt. A család anyagi nehézségeiről, a közoktatás átalakításának következményeiről, például a gimnáziumba való bejutás várható nehézségeiről az életkorának megfelelő formában beszéljünk a gyerekkel. De többet árt, mint használ, ha statáriumot hirdetünk a tanulásban.  Ijesztgetéssel, zsarolással tartósan nem lehet, vagy nem érdemes kierőszakolni a jobb bizonyítványt.

A tanulásmodszertan.hu természetesen az új tanévben is segít: olvashatják cikkeinket, és tanácsadással is rendelkezésükre állnak. De nálunk is vannak változások, mivel egy Európai Uniós program szakmai vezetőiként Biatorbágyon is dolgozunk. Ennek keretében hetente kétszer ingyenes tanácsadást tartunk tanulási, nevelési témákban. Akinek ez a helyszín Budapesttől mindössze 20 kilométerre elérhető, itt ingyenesen veheti igénybe szolgáltatásainkat.

A tanácsadásról és a tervezett 2012/13-as tréningekről hamarosan bővebben is beszámolunk.