Beirassam-e az ovis fejlesztő csoportba?

Öt éves a kislányom és nagyon ügyes mindenben, gyönyörűen beszél, számol, verseket mond, minden rajzát megdicsérik. Az óvodában most kezdődik egy külön fejlesztő foglalkozás, amit a másik csoport óvónénije tart, ez nem kötelező és természetesen ezért fizetni kell. Azt ígérik, hogy előkészítik az iskolára, olyan fejlesztő feladatokat oldanak meg, hogy jól menjen neki az írás meg az olvasás. Az a kérdésem, hogy hasznos lenne-e Ön szerint, ha beíratnám a gyereket. Mert igaz hogy semmilyen lemaradása sincs, de a jót is lehet még jobbá fejleszteni. Hátha könnyebben venné az iskolai akadályokat.

Kedves Levélíró!

Ha egy gyereknél az iskolához szükséges testi szellemi készségekben lemaradás van, akkor nagyon fontos az idejében végzett szakszerű felzárkóztatás, fejlesztés. Sőt ez kötelessége is az óvodának, ha ők helyben nem tudják megoldani, akkor megfelelő szakemberhez kell irányítani a gyereket.  Furcsa persze, ha ezért a fejlesztésért, ami az óvoda feladata, külön pénzt kérnek…  Az Ön által leírt esetben azonban valószínűleg nem ilyen fejlesztésre verbuválják a gyerekeket. Járványszerűen terjednek az óvodákban  a /pénzes/ plusz szolgáltatások: balett, tánc, angol, dráma, és iskola előkészítő, van ahol tanítónő/!/ foglalkozik a gyerekekkel.

Hogy ez miért baj?  Az iskolás kor előtti években a gyerek teste lelke, személyisége megfelelően inger gazdag és támogató környezetben magától megfelelően fejlődik. Az élet első hat évében fokozatosan kialakulnak az iskolázáshoz szükséges készségek spontán játék, megfigyelés, gyakorlás, utánzás során. Ha túl korán iskolás, „tanuló” szerepbe kényszerítjük, indokolatlanul lerövidítjük a gyerekkorát. Hogy miért fontos megőrizni a gyerekkor spontaneitását, játékosságát? Azért, mert ez többek között a lelki egészség alapja.  Ha a gyerekbe 4-5 évesen teljesítménykényszert ültetnek, hamarosan feltűnően kevesebbet fog játszani. Aztán elkezd aggódni, hogy ő hányadik a csoportban stb., Mindez természetesen az élet része, de az iskoláskor előtt jobb, ha minél ritkábban találkozik ezekkel a dolgokkal.

dr. Pusztai Éva