"...értelmes, intelligens kislány, de a jegyei katasztrofálisak..."

Kedves Éva!

A lányom most 6.osztályos. Véleményem szerint értelmes, intelligens kislány, de a jegyei katasztrofálisak. Alsó tagozatban jó tanuló volt, bár már akkor is adódtak szövegértési problémái, illetve nagyfokú a figyelmetlensége ( ? ), ami miatt sorra elszúrja a dolgozatait. ( rendszeresen félreértelmezi a feladatokat...) Tavaly fő tárgyakból hármasra sikerült az év vége, idén még a hármast sem érte el, kettesek, egyesek gyülekeznek minden tantárgyból az ellenőrzőben. Kínszenvedés leültetni őt a könyv mellé, olvasni gyűlöl - még az újságban egy őt érdeklő kép alatti feliratot sem hajlandó elolvasni ! - és a viselkedése is egyre jobban aggaszt. Egyre ingerültebb velem is, semmi sikerélménye nincs, tavaly még küzdött valamelyest, most azt látom rajta, hogy teljes az érdektelenség minden tantárgy iránt. Feladta.

Válaszát előre is köszönöm !

 

Kedves Asszonyom!

Sajnos  nagyon tipikus a történet, amit leír. Egyre több  amúgy megfelelő, vagy egyenesen jó képességű gyerek  iskolai pályafutását árnyékolja be a gyenge olvasás tudás és az ettől elválaszthatatlan gyenge szövegértés. Egy olyan hiányosság, aminek a járványszerű terjedése  világszerte  az alapfokú oktatás újragondolását sürgeti.  Nálunk is...

A mai képernyős világban felét, negyedannyit olvasnak a gyerekek amíg felnőnek, mint  a korábbi nemzedékek tagjai. Ezért nem válik automatikussá az olvasás, ezért kerülik azt. Felső tagozatban már az a fő tünet, hogy az akadozó olvasó alig érti azt, amit olvas. Ezért rontja ez a matematika dolgozatot, nem  érti a történelem könyvi szövegeket, pánikba esik a fizikakönyvtől. Nem alaptalanul mondja mindezt, hiszen nincs megfelelő eszköze ehhez, nem tud eléggé olvasni.


Innentől ez egy egy ördögi kör, amiből a gyerek önmaga már nem tud kitörni. Az iskola semmilyen segítséget sem kínál az ilyen esetekre, holott a baj tömeges, az összes tanulási probléma 75%-a ilyen eredetű! A gyenge olvasást okozhatja diszlexia is, amit sajnos nehezebben lehet korrigálni, de azt is lehet!

Pusztai Éva