Ha nappal nem megy a tanulás

Jó napot kívánok!

Az lenne a kérdésem, hogy mi olyankor a teendő, amikor nappal egyáltalán nem megy a tanulás? Csak akkor "fog az agyam", ha már besötétedett. Nappal egyszerűen elmegy az idő úgy, hogy semmit nem tanultam. Akkor is így van, amikor este 10-kor már alszok.

Megpróbáljak ezen változtatni? Vagy törődjek bele és tanuljak este?

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdv: Kitti

Kedves Kitti!

 

Mi emberek már csak ilyenek vagyunk – sokunknak kisebb nagyobb katasztrófákra van szükségünk ahhoz, hogy változtassunk a szokásainkon. A tanulási nehézségek a kisebb katasztrófák közé tartoznak – szerencsére. De a változás ebben az esetben is ugyanarra a srófra jár, hiszen nincs külön tanuló énünk, mindig a teljes ember, a személyiségünk egésze hozza a döntéseket.

Ha nappal nem megy a tanulás, jóllehet az idő és egyéb feltételek adottak, és próbálkozunk is vele, annak a hátterében valószínűleg ott a kétely, az alkudozás, a halogatás, a kényelem, a megszokás. Ebben a huzavonában az is benne van, hogy közben haragszunk, szégyelljük magunkat, ami végül rávesz arra, hogy elkezdjük.  Ahogy közeledik az este, amikor már nincs mire hivatkozni, megadjuk magunkat: na jó, belevágok. De ugyanez a helyzet, amikor a vizsga előtti utolsó lehetséges időpontig halogatjuk a tanulást. Sokan heteket töltenek ezzel  és az utolsó pár napban, éjjel-nappal tanulnak.

Hogy ez jó vagy rossz, azt kinek kinek magának kell eldönteni. Sokan esküsznek az éjszakai tanulásra, mert nekik ez vált be, és nappal nem is próbálkoznak. Ha Önnek ez nem megfelelő,  változtatni szeretne a helyzeten, tartson önvizsgálatot: miket gondolok, érzek, miközben halogatom a tanulás megkezdését? Hogy változik mindez a nap folyamán? Amikor átlát ezeken a mintákon, és például jót nevet rajtuk, talán sikerül hamarabb belevágni. Vagy nem. Akkor ezt választotta – az összes következménnyel együtt.

 

Szép napot:

Pusztai Éva