Az egész életem abból áll, hogy másolok

Kedves Doktornő!

9. osztályba járok egy erős hatosztályos gimnáziumba, és ebben az évben mindenből teljesen lemaradtam, mert nem tudok normálisan jegyzetelni, egyszerűen nem értem meg amit mond a tanár, ezért nem vagyok képes megkülönböztetni, a lényeges dolgokat (amit le kellene írnom)a kevésbé fontosaktól.Nem látom át menet közben az összefüggő dolgokat,viszont miután valaki más jegyzetéből lemásolom az anyagot, mindíg csodálkozom, hogy az ilyen egyszerű dolgokat nem értem meg azonnal, ott órán. (valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy túlgörcsölöm magam, és attól félek, hogy nem fog menni)

Viszont ezen nagyon sürgősen javítanom kellene, hiszen a jegyzetelés az alapja mindennek.Így az egész életem abból áll, hogy másolok (ezt teljesen komolyan mondom), és SOHA nem jut időm emiatt megtanulni is. Bocsánat, hogy ilyen túlrészletezve írtam le egy ilyen semmilyen dolgot, csak már rengeteg helyre írtam le a problémámat, de mindíg csak olyan általános, egyértelmű dolgokat kaptam válasznak, amit már tudok.Nem tudna mondani valamit, ami tényleg segít?

Válaszát előre is köszönöm:Munyó

Kedves Munyó!

A jegyzetelést leginkább a gyakorlatban lehet megtanulni, kiváló lehetőség ha a Mindentudás Egyetemének interneten is elérhető előadásaiból érdeklődés szerint kiválaszt egyet, megnézi-meghallgatja, ha szükséges megállítja - és így hámozza ki fokozatosan a lényeget. Ha elsőre nem találja a lényeget, hallgassa meg többször. Kis türelemmel gyors javulás érhető el ezzel a módszerrel.

A gyakorlatlanságon kívül más oka is lehet annak, ha nem tud megbirkózni a hallottak jegyzetelésével. Egy személyes konzultáción meg kellene nézni milyen szinten van az olvasott és a hallott szövegek megértése.

Az is lehet, hogy a jegyzeteléstől való félelem a sikertelenség oka. Ha erről van szó, ezzel a félelemmel /is/ meg kell tanulni megbirkózni.

Ha szükséges a 70 3121 999-es számon tud elérni, hogy időpontot egyeztessünk.

Szép napot:
Pusztai Éva