"Tűzoltó technika"

Kedves Éva!

Fiam 17 éves, szerintem éles esze lenne, ha használná. Ha tanul, pillanatok alatt képes jó teljesítményt nyújtani. De úgy veszem észre, hogy koncentrált figyelemre egyre kevésbé képes, elkalandozik, "nincs ott", tűzoltó technikával tanul, főleg a bizonyítványosztás előtti napokban. Csak a számára fontos dolgokat képes megjegyezni, azon kívül olyan logikátlan kérdéseket tesz fel, amit már egy 4 éves sem. Ezek mellett ő az örök "csak azért sem", mondhatnám soha nincs azonos véleménye a többiekével. Sokszor durva, csak zsarolásra teszi azt, amit kérek. Igyekeznék segíteni neki, de akkor még kevésbé figyel, az én megoldásaimra hagyatkozik, vagy éppen lebecsmérli. Igyekszem türelmesnek lenni, de érettségi előtti évben egyre nehezebb. Már ott tartunk, hogy beígértük neki; 3,8 átlag alatt félévkor kivesszük az iskolából.Próbálkoztam sokféle módszerrel, s egyre inkább elszomorodom, hogy csődöt mondtam. Nem tudom mit tegyek.

Bodnárné

Kedves Asszonyom!

17 évesen már kevés gyerek fogadja el a szülő tanulással kapcsolatos javaslatait - legyen az mégoly jó szándékú is. Ez érthetően kiborítja a szülőket, de ettől sajnos még nem változik a helyzet. El kell fogadni, hogy ebben az életkorban a közvetlen beavatkozás lehetőségei elég korlátozottak. Különösen akkor, ha a fiúk tulajdonképpen teljesít, csak nem olyan szinten, ahogy Önök elvárják.

Ezért nem egészen értem, miért kellene 3,8-as átlag miatt kivenni a középiskolából? Ez ugyan nem a legjobb eredmény, de ha abbahagyatják vele az iskolát, nem lesz érettségije!

Egy személyes tanácsadás során talán közelíteni tudnánk a gyerek és Önök álláspontját, elmozdulnának a mostani holtpontról.

Szép napot:
Pusztai Éva