Apró figyelmetlenségek miatt mérges magára

Kedves Pusztai Éva!

Kislányom 8 éves, Budapesten egy kéttannyelvű ált. iskolába maximális ponttal vették fel, azonban a koncentrációjával gondok vannak, figyelme gyakran elkalandozik, így sajnos a dolgozatait (habár mindent tud)sorra apró figyelmetlenségekkel írja meg, így mindig négyes osztályzatot kap. Egyre mérgesebb önmagára, és ezért most már elkezdett a dolgozatok előtt sresszelni is, ami már a körömrágásban is megmutatkozik. Kapcsolatunk tökéletes, ezért is kért meg arra, hogy segítsek neki. Ahogy az interneten kutattam segítség után úgy találtam az Önök honlapjára, ahol olvastam, hogy tartanak tréningeket a 10-14 éves korosztálynak, de sajons erre az életkora miatt még nem tudunk elmenni. Szeretném megkérdezni, hogy Ön mit javasol a figyelem és a koncentráció fejlesztésére?

Köszönettel
Gabi

Kedves Gabi!

A koncentráció és a figyelem hiánya csak ritkán jelentkezik önmagában, külső ok nélkül. Ha a gyerek kizárólag az iskolában figyelmetlen és szétszórt, akkor a tanulás körüli feszültségek, iskolai kudarcok, és még egy egy sor más tényező jöhet szóba. Ilyenkor ezekkel kell foglalkozni , hiszen a figyelmetlenség csak tünet, mint a láz.

Sokkal ritkábban fordul elő, hogy alapból gyenge a gyermek összpontosítási képessége, minden helyzetben elkalandozik a figyelme.Ennek lehetnek genetikai,élettörténeti, családi körülményekben rejlő okai. Ha ez a helyzet, akkor leginkább külső segítségre -pszichológusra - van szükség.

És végül az is lehet, hogy Önök vagy a pedagógusok túl nagy elvárásokat támasztanak a gyerekkel szemben. A négyes szerintem teljesen korrekt,elfogadható egy feltehetően erős iskolában.

Szép napot!
Pusztai Éva