Tanulási nehézségek 20 évesen

Tisztelt doktornő!

20 éves gimnazista vagyok. Mindig voltak nehézségeim a tanulással kapcsolatba. De mégis, ha belegondolok akkor leginkább a matekkal gyűlt meg a bajom. Nem tudom miért,de nem értem azt amit mond a tanár túlságosan bonyolultnak tűnik vagy bennem van a hiba sajna olyan tanárnőm van aki nem mondható segítőkésznek. Ezért nem megyek oda óra végén,hogy magyarázza el nekem a feladatot mert akkor azt mondaná,hogy miért nem figyeltem én meg nem merném azt mondani neki,hogy figyeltem mert a reakciója az lenne,hogy akkor miért nem tudom?!

Drnő! A matekkal félelmeim, és zavaraim vannak hiába próbálom megérteni én ülhetnék egy feladaton akár 10 óráig is nem tudnám helyesen megoldani a feladatot!Meg,ha értek is véletlenszerűen valamit és számonkérés következik bepánikolok és összevissza kezd kavarogni minden a fejembe itt valami nem stimmel nálam!Drnő! Mit lehet tenni ebben az esetben?A szövegértéssel is akadnak próblémáim egyszerűen mikor egy mondat végére érek már elfelejtem,hogy mit olvastam az elején ezért többször kell elolvasnom,hogy megértsem miről is szól az az egy mondat!Mit lehet tenni, vagy javítani,hogy könnyebben értsem meg a szövegeket?Aztán valamiért mostanába nem tudom,hogy ez idegi alapon lehet-e? De keverem mikor gyorsan írok a b és a d betűt máskor ez elő se fordult,de mostanába ez a hiba igen gyakran jön elő.A koncetráló képességem próbáltam azzal fejleszteni,hogy olvasok,de sajna ez se jött be mostanába nem tudok olyan szépen olvasni sem mint régen.A mateknál leblokkolok szinte mikor számonkér és van és ez történik a többi tantárgy számonkérésénél is, nagyon nehezen tanulok.

Ezek a jelek mire utalnak?

Mondták,hogy menjek el a kerületbe ahol lakom ott van egy hely ahol megvizsgálnak teszteket csináltatnak velem felmérik a képességeimet,de azt is mondták,hogy ez 30 ezer ftba kerülne,de sajna ezt nem engedhetem meg magamnak.Esetleg tudna nekem olyan módszereket mondani amivel legalább javítani tudok ezeken a hibáimon?

Előre is köszönöm!

Kedves Levélíró!

A leírt tünetek alapján valószínűsíthető, hogy diszlexiája van, ám ezt csak megfelelő vizsgálattal lehet egyértelműen megállapítani. Ha Ön középiskolába jár, akkor ingyenesen jár Önnek ez a vizsgálat. Forduljon a kerületében levő Nevelési Tanácsadóhoz, ha esetleg elutasítanák, akkor fordulhat a helyileg illetékes Tanulási Képességet Vizsgáló Intézethez. (országos lista)

Ha hivatalos papírja lesz a diszlexiáról/diszkalkuliáról jelentős kedvezményeket kaphat a tanulás/vizsgázás során. Ezt a közoktatásról szóló törvény írja elő.

A diszlexia, illetve diszkalkulia felnőtt korban is korrigálható, bár kétségkívül sokkal több időt és kitartást igényel, mint az iskolás kor elején.

Ajánlom figyelmébe Diszlexia-tárunkat, ahol a felnőttkori diszlexiáról is talál információkat.

Üdvözlettel:
dr. Pusztai Éva