Két évesen okos és fogékony

Tisztelt dr. Pusztai Éva!

Szeretnék tanacsot kérni. Most 2 éves a kisfiam, nagyon okos és fogékony. Már tud 10-ig számolni és nagyon nagy szokincse van. Mivel kezdjem a tanitást, hogy ne legyen megterhelö a számára.Milyen segédanyagot használjak,hol tudom beszerezni?

Segitségét elöre is köszönöm!

Kedves Asszonyom!

Vannak gyorsan és lassan fejlődő gyerekek, ez mind a testi mind a szellemi fejlődésre igaz. A nagyon gyors haladás akár a mozgásfejlődésben, akár a verbális vagy matematikai intelligenciában nem olyasmi, amire törekedni kell- mindennek megvan a természetes ideje. De ha bekövetkezik, akkor természetesen alkalmazkodni kell hozzá. Ha a gyerek kétévesen jól beszél és tud számolni, abból ne vonjanak le messzemenő következtetéseket, és főleg ne ösztönözzék még gyorsabb okosodásra. A kivételes képességek valóban korán megnyilvánulnak, de a zseniális kisgyerekek fejlődése az esetek többségében később lelassul és csak egy töredékükből lesz zseniális felnőtt. Ha viszont már kétévesen kikiáltják zseninek, annak több a kára, mint a haszna.

Komoly veszély, hogy féloldalas lesz a fejlődése, szülei csodálatát látva, csak a szellemi teljesítménnyel elérhető sikert fogja hajszolni minden áron, elszigetelődik kortársaitól, nem mozog eleget, koravén lesz.

Egy kétéves kisgyerek elsőssorban az érzékelés, mozgás, tapasztalatszerzés, szabad, spontán játék, a szüleivel való kötetlen beszélgetés útján okosodjon tovább, nincs szükség segédanyagra - fejlesztő könyvekre, munkafüzetekre stb. - sőt ez egyenesen ellenjavallt.

Ha óvódás korba érve is úgy tapasztalják, hogy kortársait messze megelőzi észbeli teljesítményével, és ezt mások is megerősítik, fordulhatnak olyan szakemberhez, aki megvizsgálja a gyerek képességeit. De még, ha bebizonyosodik, hogy kivételesek az adottságai, akkor is kérjék ki több tehetséggondozó szakember véleményét, ugyanis minden olyan címke, amit ilyen pici korban a gyerekre ragasztunk, legyen az akár pozitív tartalmú, elkülöníti őt a kortársaitól, megakasztja a társas intelligenciája normális fejlődését, könnyen magányos lesz és kirekesztett.

Üdvözlettel:
dr. Pusztai Éva