Hogyan neveljünk ikreket?

Kedves doktornő,

Iker lányaim vannak akik 9 évesek. A tanulással nincsenek problémáik jó képességüek de a kudarcot nehezen tudják feldolgozni. Közben egymáshoz mérik magukat,pl.ha könyvet olvasnak képesek összeveszni azon hogy ki hány oldalt olvasott és miért olvas többet mint a másik. Ha egyiküket megdicsérem mindjárt megkérdezi a másik "és én anya ..." Pedig külön személyiségek és nem minden dologban kell egyformán teljesiteniük.

Minden kihivásnak megakarnak felelni,szeretnének rajzversenyen nyerni,tornából a legjobbak lenni...stb. és elkeserednek ha ez nem sikerül.

Hogyan értessem meg velük hogy nem lehetnek mindenben elsők? Hogyan segitsek feldolgozni a kudarcélményeket?

Kedves Asszonyom,

Az ikrek nevelése valóban nem könnyű dolog - és ebben talán az a legnehezebb, hogy miként kezeljük őket különböző személyiségeknek, miközben szimbiózisban élnek és gondolkodnak. Olyan szimbiózisban, ami ahogy nőnek, őket zavarja a legjobban. Ezért javasolják a téma szakértői, hogy ha megoldható járjanak külön osztályba, öltözködjenek a saját eltérő ízlésük szerint, legyenek eltérő hobbijaik, barátaik, ösztönözzük, hogy egymástól függetlenül csináljanak minél több dolgot. Ahogy ez a testvéreknél szinte természetes.

A kudarc egy külön téma, ebben azzal tudunk segíteni, ha mi magunk jól tűrjük a kudarcot, és ezzel példát mutatunk.

Üdvözlettel:
dr. Pusztai Éva