7 éves gyermek: agresszív, nem figyel az órán

Tisztelt doktornő!

Keresztfiam viselkedése az egesz családot megrémíti. Most 7 éves és első osztályos. Már az első néhány héten jelentkeztek a problémák. Nem figyel az órán, nem hajlandó a feladatait elvégezni sem az iskolában sem pedig otthon, szétdobálja társai holmiját, verekszik és rendkívül agresszív, még a kislányokat is bántja. Egyik pszihológus a másikhoz küldi. Nem találunk megoldást, kérem segítsen.

Köszönettel, Ágota

Kedves Ágota!

Másképp kell megítélni az Ön által leírtakat, ha a gyerek eddig is gyakran volt indokolatlanul agresszív, és másként akkor, ha váratlan magatartásváltozásról van szó.

Ha a gyerek régóta agresszív, annak idegrendszeri, nevelési, családi okai lehetnek – a megoldáshoz neurológus, pszichológus, családterapeuta segítségét kell kérni.

Ha éles határvonal van a magtartás megváltozásában, és ez az iskolakezdéshez köthető, a következők jöhetnek szóba:

  • nincs sikere az iskolában, nem tud lépést tartani az írás olvasás számolás megtanulásában, gondolni kell arra, hogy diszlexia akadályozza.
  • valami nagy sérelem érte, akár a gyerekek, akár a tanító nénik részéről, amivel nem tud megbirkózni
  • eddig nem volt rendszer az életében, nem voltak vele kapcsolatban elvárások, és most tiltakozik azok ellen
  • valamilyen szempontból iskola éretlen
  • az iskola vagy a család teljesíthetetlen elvárásokat támaszt vele szemben Érdemes mindegyik lehetőséget, vagy ezek kombinációját végiggondolni. A gyerekek magatartása csaknem mindig reakció, válasz valamire.

    Üdvözlettel:
    dr. Pusztai Éva